maanantaina, toukokuuta 25, 2009

Ompeluksia

Tuttaville syntyi viime viikolla pienen pieni tyttönen. Kaapissa sattui ennestään olemaan pala sopivaa kangasta ja kaavatkin olivat olemassa melkein 9 vuoden takaa. Pikapikaa valmistui helatorstaina vuosikertamarinoituneen Suuren Käsityölehden kaavoilla n. 44-46 cm tunika. Ei tosiaan mennyt paljoa kangasta, ihan kuin nukelle olisi tehnyt. Ei sitä enää muistakaan miten pieniä vastasyntyneet osaavatkaan olla. Olipa kivaa ommella jotain muutakin välillä kuin housuja.

Päättelemättömät sukat löytyivät kaapista ja kun nekin sattuivat olemaan ihan pikkuvauvan kokoa, niin koristelin niitä vähän tyttömäisemmiksi.


Lankana Nalle, puikot muistaakseni 2,5 tai 3, resoorissa kaikki oikeat tehty kiertäen.

Viikonloppuna ompelin lisäksi Jaakolle muuamat housut. Poika kasvaa rojottaa niin, että jatkuvasti on puntit lyhyenä. 4-vuotis neuvolassa pituutta oli pojalla 104,5 cm ja painoa 16 kg.

Täysin mielikuvituksettomat housut, silittämättöminä. Resorit punteissa ja kuminauha vyötäröllä. Ei ole edes yhden yhtä taskua missään.


Ja lisää housuja, välillä velourista suorilla lahkeilla.

Jo aiemmin olen tehnyt ainakin 3 vastaavat perushousut, joista yhdet vakosametista sekä vielä sukulaispojalle 2 housut (1 college- ja 1 velourhousut). Mitään erikoista näissä ei ole, ei ole ollut aikaa alkaa tikkailemaan ja tekemään mitään yksityiskohtia.


Joonaksen mielestä kuvattavat housut olivat sangen mielenkiintoiset, ja mielenkiintoiseksi jäi valotuskin, kun housut jo häipyivät kuvasta.


Tästä samasta kankaasta on Jaakolle tehty housuja useammat vuosien saatossa, mutta nyt käytin sen viimeistä piirtoa myöten loppuun. Siksi näihin tulikin vähän kasvunvaraa :) Nämäkin housut saivat osakseen runsaasti Joonaksen huomiota, joten piti hyvin hätäiseen saada kuva.

Joonaksesta on sangen hauskaa pukea itse päälle ja häntä ei saisi auttaa yhtään. Kaamea karjunta kuuluu kun yrittää vähän auttaa. On ne molemmat jalat välillä osuneet oikeisiin puntteihinkin, mutta vielä ne tuppaavat samaan lahkeeseen livahtamaan. Ja sitten on jumi ja harmi kova.

tiistaina, toukokuuta 19, 2009

Takaisin langoilla

Olen pohtinut viime kuukausien ajan sitä, mitä haluan ja voin tänne kirjoitella. Kaikenlaisten mietintöjen jälkeen jatkan samalla käsityö, kokkailu, muu elämä linjalla. Krooninen ajan puute aiheuttaa myös sen, että jos ei heti kirjoita sitä mikä mielessä on tai mitä on valmistunut, niin kirjoittaminen jää kokonaan vaikka mielessä onkin. Niin on käynyt nytkin.

Koska aikaa on kulunut paljon, niin laittelen valokuvattuja tuotoksia, tai esimerkkejä niistä, esille aihepiireittäin.

Aloitetaan vaikka leipomuksista. Tähän väliin on ehditty juhlia niin miehen kuin Jaakonkin synttäreitä. Tavallisista viikoittaisista leipomuksista en jaksa nyt kirjoitella mitään.

Miehen synttärit:

Toiveena oli tulivuorikakku. Tuumasta toimeen, pohjana sacherkakun pohja, välissä kermaa ja mansikoita, kraaterissa pohjaa (leikattu sivuista) ja päällä suklaa ganache, vaahdotettuna ja haarukalla "raavittuna" että olisi oikean jäähtyneen laavan näköistä. "Laava" oli löysää kermavaahtoa ja päällä vähän tuhkaa eli tomusokeria. Olisi tullut turhan hurjan näköinen teos, jos laavan olisi värjännyt punaiseksi ja laittanut tuikun sisälle kraateriin...




Lisäksi oli vadelmatorttua ja kaurakeksejä. Kaurakekseissä testailin uutta ohjetta ja vadelmatorttu jäi kökköisen näköiseksi kun koristelua aloittaessa kävi pieni onnettomuus. Enpä ole aiemmin saanut tökättyä leikkelehaarukkaa peukalooni niin että haarukka on vaakasuorassa ja piikit tiukasti peukalossa :( Pääsi aika uljas ulvaisu.

Jaakon 4v. synttärit:

Suolaisista tein jauheliha - paprika - cous-cous kierteitä (osan myös munattomana ja maidottomana) ja kreikkalaista voileipäkakkua Pirkan ohjetta mukaillen. Tein kakusta suuremman kuin ohjeessa ja lisäsin siihen broilerisen täytteen. Makeista tein pikamunkkeja Kaarina Roinisen leivontakirjan ohjeen mukaan ja Jaakon toiveesta rakettikakkua. Mallin ja idean otin kirjasta missä on lasten syntymäpäiväkakkuja. Onneksi Jaakko valitsi näin helpon mallin. Pohja on 6 munan kääretorttupohja (60cm uunissa tulee sopivan paksuinen). Päällä kermavaahtoa ja välissä vadelma-mansikkahilloketta, banaania ja kermavaahtoa. Ihan peruskauraa siis. Tänä vuonna en jaksanut vääntää pikkuleipiä vaan ostin kaupasta niin oli kaikille sopivia (munattomia ja maidottomia).



Uuden vuoden lupaukset:

1. Karkkipäivä. Sujuu kohtuullisesti. En ota stressiä.
2. Nukkumaanmeno klo 22. Sanotaan, että en valvo niin myöhään kuin syksyllä. Ja pyrin menemään ajoissa nukkumaan.
3. Itsestä huolehtiminen. Liityin liikuntaklubiin. Siellä pyrin käymään 2-3 kertaa viikossa. Hyvän alun jälkeen tuli heti tauko, kun sairastin vaihteeksi pitemmän kaavan mukaan flussaa. Onneksi siellä on monipuolisia tunteja että voi taas aloitella rauhallisemmilla lajeilla ja osa alkaa sen verran myöhään, että saan poikien iltatoimissa autettua. Ei siis mene lyhyestä illasta yhteistä aikaa. Tämä vain vie sitten sitä käsityöaikaa. Ajan allokoiminen on välillä haasteellista.
4. Lankalakko. Se pitää! En ole ostanut yhden ainutta lankakerää ja pystyn kävelemään lankaosastojen ohi ilman mitään ongelmia. Lakko piti jopa taannoisen Tukholman reissun aikana. Sieltähän on perinteisesti raahattu kassi jos toinenkin lankaa lahden tälle puolen.

Seuraavalla kerralla oikeita käsitöitä.