tiistaina, toukokuuta 19, 2009

Takaisin langoilla

Olen pohtinut viime kuukausien ajan sitä, mitä haluan ja voin tänne kirjoitella. Kaikenlaisten mietintöjen jälkeen jatkan samalla käsityö, kokkailu, muu elämä linjalla. Krooninen ajan puute aiheuttaa myös sen, että jos ei heti kirjoita sitä mikä mielessä on tai mitä on valmistunut, niin kirjoittaminen jää kokonaan vaikka mielessä onkin. Niin on käynyt nytkin.

Koska aikaa on kulunut paljon, niin laittelen valokuvattuja tuotoksia, tai esimerkkejä niistä, esille aihepiireittäin.

Aloitetaan vaikka leipomuksista. Tähän väliin on ehditty juhlia niin miehen kuin Jaakonkin synttäreitä. Tavallisista viikoittaisista leipomuksista en jaksa nyt kirjoitella mitään.

Miehen synttärit:

Toiveena oli tulivuorikakku. Tuumasta toimeen, pohjana sacherkakun pohja, välissä kermaa ja mansikoita, kraaterissa pohjaa (leikattu sivuista) ja päällä suklaa ganache, vaahdotettuna ja haarukalla "raavittuna" että olisi oikean jäähtyneen laavan näköistä. "Laava" oli löysää kermavaahtoa ja päällä vähän tuhkaa eli tomusokeria. Olisi tullut turhan hurjan näköinen teos, jos laavan olisi värjännyt punaiseksi ja laittanut tuikun sisälle kraateriin...
Lisäksi oli vadelmatorttua ja kaurakeksejä. Kaurakekseissä testailin uutta ohjetta ja vadelmatorttu jäi kökköisen näköiseksi kun koristelua aloittaessa kävi pieni onnettomuus. Enpä ole aiemmin saanut tökättyä leikkelehaarukkaa peukalooni niin että haarukka on vaakasuorassa ja piikit tiukasti peukalossa :( Pääsi aika uljas ulvaisu.

Jaakon 4v. synttärit:

Suolaisista tein jauheliha - paprika - cous-cous kierteitä (osan myös munattomana ja maidottomana) ja kreikkalaista voileipäkakkua Pirkan ohjetta mukaillen. Tein kakusta suuremman kuin ohjeessa ja lisäsin siihen broilerisen täytteen. Makeista tein pikamunkkeja Kaarina Roinisen leivontakirjan ohjeen mukaan ja Jaakon toiveesta rakettikakkua. Mallin ja idean otin kirjasta missä on lasten syntymäpäiväkakkuja. Onneksi Jaakko valitsi näin helpon mallin. Pohja on 6 munan kääretorttupohja (60cm uunissa tulee sopivan paksuinen). Päällä kermavaahtoa ja välissä vadelma-mansikkahilloketta, banaania ja kermavaahtoa. Ihan peruskauraa siis. Tänä vuonna en jaksanut vääntää pikkuleipiä vaan ostin kaupasta niin oli kaikille sopivia (munattomia ja maidottomia).Uuden vuoden lupaukset:

1. Karkkipäivä. Sujuu kohtuullisesti. En ota stressiä.
2. Nukkumaanmeno klo 22. Sanotaan, että en valvo niin myöhään kuin syksyllä. Ja pyrin menemään ajoissa nukkumaan.
3. Itsestä huolehtiminen. Liityin liikuntaklubiin. Siellä pyrin käymään 2-3 kertaa viikossa. Hyvän alun jälkeen tuli heti tauko, kun sairastin vaihteeksi pitemmän kaavan mukaan flussaa. Onneksi siellä on monipuolisia tunteja että voi taas aloitella rauhallisemmilla lajeilla ja osa alkaa sen verran myöhään, että saan poikien iltatoimissa autettua. Ei siis mene lyhyestä illasta yhteistä aikaa. Tämä vain vie sitten sitä käsityöaikaa. Ajan allokoiminen on välillä haasteellista.
4. Lankalakko. Se pitää! En ole ostanut yhden ainutta lankakerää ja pystyn kävelemään lankaosastojen ohi ilman mitään ongelmia. Lakko piti jopa taannoisen Tukholman reissun aikana. Sieltähän on perinteisesti raahattu kassi jos toinenkin lankaa lahden tälle puolen.

Seuraavalla kerralla oikeita käsitöitä.

1 Comments:

Blogger Mari said...

Tervetuloa takaisin linjoille! :)

2:24 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home