sunnuntaina, toukokuuta 02, 2010

Toukokuista tarinointia - ruoka-asioita tällä kertaa

Tällä kertaa on ruoka-aiheista asiaa, kun käsi-työtähän sekin on :) Ihan lopussa on ihan vähän neulontajuttujakin.

Mikä on sen parempi aloitus toukokuulle, kuin iloiset syntymäpäiväjuhlat? Jaakko täyttää huomenna 5 vuotta ja tänään vietettiin sukulaissynttäreitä. Tätä päivää ennen meillä ehti jo käydä osa sukulaisista ja ystävistä sekä päiväkodin kaverit, joten keittiössä olen häärännyt tunnin jos toisenkin.


Tänään oli tarjolla pestopastaa, vihersalaattia (salaattisekoitus, tomaatti ja kurkku) sekä lapsille naposteluporkkanoita ja kurkkulohkoja, paahtopaistisiivuja rucolapedillä, paria patonkia, tuorejuustoja, karkkia, merenpohjakakku, suklaa-minidonitsitorni, paistettu juustokakku, maidottomat ja munattomat dinosaurus-muffinssit sekä tyrannosaurus rex -pikkuleivät. Ja juotavat päälle.


Merenpohjakakkuun sain innoitusta lasten synttärikakkukirjasta, mutta toteutus on sitten omaa käsialaa. Pohja oli sacher-kakun pohja, täytteinä oli alimpana suklaamousse ja ylimpänä mansikkamousse. Päällä on sokerilla ja vaniljasokerilla maustettu kerma-tuorejuusto-rahka päällinen, mihin laitoin lusikan kärjellisen väriä ja tuli aika sininen. Vähempikin väri olisi riittänyt, mutta onneksi ei sankaria haitannut. Jaakko oli kovasti auttamassa karkkien laittamisessa ja pujahti siinä jokunen suuhunkin maistiaisiksi. Kaikki oli laktoositonta, paitsi täytekakun suklaiset "pohjakivet". Maidottomat ja munattomat dinomuffinit tein Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen sivulle olleen maustekakun ohjeen mukaan. Paitsi kun minulla ei sattunut olemaan soijamaitoa, niin soseutin yhden melkein ylikypsän päärynän ja sekin toimi hyvin.


Oli kuulemma makoisaa ja täytyy muistaa itsekin että toisenkin kerran paahtopaistia. Edellisestä kerrasta taitaakin olla useampi vuosi.

Kaverisynttäreillä oli tarjolla tiikerikääretorttua, minidonitsitorni, niitä samoja tyrannosaurus keksejä ja suolaisena oli voitaikinasta väänneltyjä kierretikkuja ja lihapasteijoita. Ja tietty naposteluporkkanoita ja kurkkua. Vähän ajattelin, että kääretorttu jää ihan käsiin, kun kolme vierasta peruutti tulonsa, mutta kummasti 6 poikaa ja minä ja mies saatiin tuhottua 5 munan torttu ...tosin kaikkea ei syöty kyllä ihan yhdellä kerralla. Sisällä oli ihan vaan mansikkahilloa ja kermavaahtoa.


Tässä keväällä juhlittiin miehenkin synttäreitä ja samaisesta lasten syttärikakkukirjasta valikoitui käärmekakku toteutukseen. Kakku on ihan tavallinen murokakku, missä on vähän mausteen sitruunaa, mutta päällisen kanssa sitten vähän leikittiin. Lapsista oli hassua, kun kakkuun laitettiin oikeasti yli 30 kynttilää - vielä jäi tilaakin.

Kuva takaa ennen kynttilöiden sytyttämistä ja edestä sytyttämisen jälkeen...

... ja samantien alkoi palohälytin huutaa! Muista tarjoiluista en sen pahemmin muista, kuin että leivoin jätti-cookieseja Pastanjauhannasta löytyneellä ohjeella, ja ovat kyllä suussa sulavia.Kaivellessani noita kuvia huomasin, että minulta on jäänyt kuvaamatta kaikki tänä vuonna valmistuneet käsityöt, leipomuksia on näköjään vaan ikuistettu. Tosin tekeleet ovat olleet ihan peruskauraa, sukkaa ja lapasta ja vähän pipoa jne. Mutta täytynee kaivella ne kaapeista vaikka yhteispotrettiin, niin saisi tämänkin paikan jotensakin ajantasaiseksi.

Joulun korvilla olen näemmä kuvannut tehdyt joululahjat. Lasten serkuille meni lapaset Nallesta ja ystävälle meni Dropsin Silke Alpakasta tehty BO. Pituutta huivilla oli reilusti toista metriä, että laulavan ystävän kaula pysyy taatusti lämpimänä.
Joululeivonnaisia ei meillä kummemmin tehty, kun pyhät vietettiin sukulaisissa. Viemisikseni vein kuitenkin tuhdin suklaakakun, jossa on hämmentävän vähän vehnäjauhoja, jonkin sortin mutakakku siis. Pieni pala kyllä riitti täyttämään pahimmankin suklaanhimon. Toinen, perhosilla koristelut kakku, on punaviini-suklaakakku, joka on kerrassaaan mainio kakku, kun tarjottavaa pitää tehdä etukäteen.
Piparitalo on vähän omanlaisensa, kun se olikin tiikerien luola. Sisällä luolassa oli kaksi pikkutiikeriä ja pihalla oli sitten vanhemmat. Saas nähdä mitä on tänä vuonna - vahvoja ehdokkaita tällä hetkellä näyttäisi olevan Lego- talo, Power Miners- talo, tai kenties StarWars- alus?Näkemisiin!

Tunnisteet: , ,