sunnuntaina, tammikuuta 07, 2007

Herkkuhyppykurkuista ja muusta

Ziina kyseli herkkuhyppykurkun nimestä. Laitan tähän nyt itselleni muistiksi ja kaikille muille tiedoksi vähän asiaa tästä jännittävästä kasvista.

Kuva Exotic gardenin sivuilta.

Exotic garden sanoo näin:

CYCLANTHERA pedata
Nimi

Herkkuhyppykurkku

Tuoteselostus

(Y) (250) (kk.6-8) Todella jännittävä, vanha, köynneliäs vihanneskasvi. Liuskaiset lehdet ja vihreät kukat. Vihreä- ja valkoraitaiset, nuijamaiset, 5 cm pitkät hedelmät syödään raakoina tai kypsennettyinä. Hyvin kasvuvoimainen myöhäiseen syksyyn asti. Tuetaan.

ja Maatiainen näin:

HERKKUHYPPYKURKKU / korila

Cyclanthera pedata

Kotoisin Meksikosta, jossa raa’at hedelmät käytetään
ravinnoksi. Sirolehtinen köynnös, lehdet muistuttavat villiviiniä.
Korkeus 2–3 m. Kellertävät, pienet kukat pitkin kesää.
Keskikesästä lähtien kasvustoon alkaa muodostua
pieniä, sileäpintaisia, harvapiikkisiä ja koukkupäisiä, kurkun

näköisiä hedelmiä. Kypsyttyään ”kurkku” halkeaa ja

kaarnanpalasia muistuttavat ruskeat siemenet tulevat näkyviin.
Tarvitsee pajukehikon, säleikön, verkon tai muun
tuen. Lyhyt taimikasvatus, kylvö toukokuussa ruukkuihin.
Hallanarat taimet istutetaan ulos kesäkuun alkupuolella.
Taimiväli 30–40 cm.

Höö olisi tietysti ollut jo viime kesänä kiva asia, jos olisin tiennyt, että kasvi tarvitsee säleikön tms ... nyt reppanalla oli vain yksi keppi tukenaan. Kokeilu kyllä tyssäsi oikeastaan siihen, että kasvihuoneviritelmässä oli järjettömän kuuma enkä jaksanut olla kauhean aktiivinen tuulettaja, kastelija lannoittaja jne jne. Joten meillä ei tosiaan nähty "halkeilevia kurkkuja" eikä edes kukkia.

Jotta tämä ei mene ihan puutarhahöpinöiksi, niin olen minä käsitöitäkin tehnyt. Alakerran pukuhuoneesta tehtiin yhdistetty pukuhuone, kodinhoitohuone, ompeluhuone. Viikolla Jaakko ihmetteli sitten pöydällä olevia ompelukonetta ja saumuria, niin pitihän sitten niillä jotain tehdä. Tehtiin yhteistuumin (minä ompelin ja Jaakko katseli ja kommentoi) Jaakolle uusi paita. Aiemmin olin tehnyt jo housut. Näistä laitan vasta sitten kuvat kun ne on silitetty.

Näiden kahden kuvan välillä on vierähtänyt oikeasti aika tovi (huomaa ehkä siitä, että käteni on siirtynyt, mutta kun satuin ompelemaan samaa saumaa, eri hihoista tosin, niin näyttää siltä, että on sama kuva). Mies kuvasi, muuten hän piti kyllä Jaakosta kiinni, ettei tipu.

Perjantaina kävin Sinisessä kuussa ja ostin sieltä Austerman Step:ä 2 kerää, tarvikkeita silmukkamerkkeihin ja vähän muuta. Kuittia katsoessani järkytyin Step:ien hinnasta: liki 12 euroo per kerä. Näin jälkikäteen ajatellen se on kuitenkin n. 6 € per 50 g, joka vastaa sitten Regia silkin hintaa suunnilleen.. mutta on se silti aika arvokasta. Pitää tutkia netistä paljonko nettikaupat veloittavat ko. langasta. Kuvia sitten, kun näistä on jotain muotoutunut.

Eilen leivottiin Jaakon kanssa pullaa viikonlopun kunniaksi, ja oli kyllä aikamoista taiteilua :) Kaneli oli kuulemma "nam nam" hyvää, mutta hauskinta taisi olla se, kun taikina rullattiin....2 Comments:

Blogger Ziina said...

hauskaa että selvensit asiaa, siis kurkun siemenet saattavat hypätä kypsästä kurkusta ulos:)

8:54 ap.  
Blogger kyllikki said...

Kiitos tiedoista, kyselin tuolla ppp-puutarharyhmässä tästä,nyt sain lisää tietoa. Minulla se on tehnyt hedelmääkin ja on tosi kaunis köynnös kuistilla

9:11 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home