keskiviikkona, marraskuuta 07, 2007

Valmistunutta

Viime viikonloppuna saimme yllätyskutsun 50-vuotissynttäreille. Onneksi sain kutsun aamupäivällä, niin ehdin tikuttamaan Kertut seuravaksi päiväksi. Lankana oli 7-veljestä, puikkoina 3,5 Addit ja kulutus oli vähän reilu 100g. Kerttujen malli on ihanan yksinkertainen, sen opin sen yhden mallikerran tehtyäni. Itsekseni päätin, että seuraaviin kokeilen ylivetokavennuksen sijaan SYTK:ä. Ylivetokavennusten kanssa kuvion vasen reuna ei tule mielestäni yhtä siistiksi kuin oikea (jossa tehdään siis 2 o yhteen). Resoorissa tein oikeat kiertäen, kantapää on tehty vahvistettuna ja varvasosassa tein tavalliset kavennukset paitsi että ihan lopun silmukoin. Sillä lailla sain kärjestä mukavan tylpän.Tänään Joonaksella on ollut joku ihme tankkaus/kärttypäivä. Jaakko oli poikkeuksellisesti päiväkodissa ja mitä minä sainkaan lukuisten imetysten ja vaipanvaihtojen välissä aikaan? Pitkän pitkän aikaa olen haaveillut puikkopussista ja tässä se tulee:Päällinen on jämäpala verhokangasta, vaaleansininen on jämäpala päiväpeitosta, jonka tein joskus kauan sitten. Palat olivat kutakuinkin samankokoisia, joten kokoaminen oli kivutonta, kun olin keksinyt mielestäni toimivan lokerosysteemin sekä sukkapuikoille että pyöröille. Juju on siinä, että vaaleansininen muodostaa päälokeron ja kirjava on yhtälailla lokero, mutta matala. Ja siinä on kahden lokeron välissä ylhäällä noin sentin tikkaus. Näiden kahden (ylä- ja ala)lokeron väliin ei käytännössä jää tilaa, mutta puikot on helppo sujauttaa koloonsa, kun ylätasku on riittävän suuri (siksi 2 lokeron välissä on vain pieni tikkaus). Pyöröt laitetaan lokeroon samanlailla kuin ne ovat tavallisesti kaupan pakkauksissakin. Sanalla sanoen lokero muistuttaa paljon Novitan pyöröpuikkojen pakkausta. Siitä sen ideankin sain.

Kokoa tällä pussukalla on 142 x 22 cm. Siinä on tilaa 15 sukkapuikkosetille, 11 pyöröpuikolle ja 1 lokero palmikkopuikoille ja 1 eriparipuikoille. Huomasin puikkolootaani tähän siirtäessä, että minulla olikin aika monet puikot...Sukkapuikoille riitti nuo paikat, mutta pyöröjä piti laittaa muutamassa kohtaa useammat samaan lokeroon. En mitenkään laskenut noita lokeroiden määriä etukäteen, tein vain fiiliksen mukaan. Pitää tehdä tällainen pienempi virkkuukoukuillekin, jotta ovat sitten järjestyksessä. Niitä tosin on paljon paljon vähemmän. Sulkeminen tapahtuu rullaamalla pussi sukkapuikoista lähtien ja pyöröihin tultaessa pussista muodostuu itseasiassa kolmio, kun pussia kääntää nätisti. Ja sitten vain pyöröpäässä olevilla nauhoilla kiinni. Mikä parasta pussukka menee paljon pienempään tilaan kuin mitä peltitölkki, missä puikot hojottivat. Jos joku kaipaa niin voin tähän kirjoittaa ja piirtää tarkemmatkin teko-ohjeet.

Jaakolle olisi yhdet rumat jämälankalapaset tulossa. Peukut vain puuttuvat. Täytyy ne tehdä loppuun, vaikka ei juuri huvittaisi, kun vaaleanvihreät lapaset löytyivät. Lankapussista. Ilmeisesti ne ovat olleet Jaakolla käsissä, kun olen ostanut lankaa ja sinne lankapussiin ovat sitten unohtuneet, kun ollaan tultu kaupasta eikä minulla ole ollut juuri sillä hetkellä mitään paikkaa niitä laittaa...

Niin lokakuussa lankavarastoni kasvoi kilolla!! Ei olekaan tullut juuri lankaa ostettua puoleen vuoteen, paria kerää lukuunottamatta, ja nyt sitten ostin oikein kunnolla. Mitäs myivät Cittarissa merinovilla-akryylilankaa alennuksessa. Kai niistä valkoisista ja marjapuuron värisistä joskus jotain tulee.

Ai niin. Joonas kasvaa hurjaa vauhtia. Maanantaina neuvolassa mitat olivat 61,5 cm ja 6120 g. On täsmälleen samanpituinen kuin Jaakko 3 kk iässä. Kääntymiset sujuvat jo niin vauhdikkaasti molemmille puolille, että öisinkin pitää harjoitella ahkerasti. Ja vielä sängyssä, jossa on pääpuoli nostettu korkeammalle. Onneksi tuli tässä taannoin kirjoitettua siitä hyvästä yöstä, nyt se on muisto vain :)