maanantaina, syyskuuta 15, 2008

borta bra men hemma bäst


Jep jep viime viikolla kävimme laivareisulla ja vietimme mukavan päivän Tukholmassa. Toissaviikon kenkäshoppailujen jälkeen olin luvannut itselleni olla ostamatta lankaa, mutta kuinka kävi. En ollut edes ottanut mukaan yhdenkään lankakaupan osoitetta, saati sitten selvittänyt, että missä moisia on. Stickbutikeniin osaan kyllä mennä vaikka unissani :) Tarkoitus oli vain kävellä päämäärättömästi vanhassa kaupungissa ja näin tapahtuikin, kunnes eteen tupsahti Anntorps Väv. Sen ohi vielä kävelin, mutta kun heti perään törmäsin Stickaan niin olihan siellä käytävä! Mukaan ei tarttunut kuin muutama kerä riemunkirjavaa Fabelia. Niistä on tarkoitus tehdä sukkia ja lapasia lapsille. Laivamatka oli oikein mukava, mitä nyt tullessa keikutti niin, että oli paha olo vielä toista päivää kotiin päästyä.

Vihreänkirjava Fabel päätyi perjantaiyönä puikoille ja sunnuntaina oli Jaakolle sukkapari valmis. Oli koukuttavaa lankaa, kun koskaan ei voinut olla ihan varma, että mikä väri tulee seuraavaksi, niin pitkä oli värien toistoväli. Jotta sain toiseenkin sukkaan liki samanlaisen raidoituksen oli välistä otettava aika kasa lankaa. Aika hyvin kuitenkin, että 50g kerästä teki koon 28 sukat ja vielä lankaa jäikin reilusti. Puikot oli 2,5 ja silmukoita oli 12 / puikko. Minun makuuni väritys on vähän turhan sekava, mutta mitäs tuosta.


Joonakselle valmistui viime viikon lopulla myös vähän lisää syystaminetta: lapaset ja sukat. Lapaset ovat Nallesta, 2,5 puikoilla, 10 s/ puikko. Yllätin itsenikin miten nopeasti sain ne valmiiksi, aikaa ei mennyt kuin kaksi iltaa. Sukkien kohdalla meinasi tulla toisen sukan syndrooma. Ensimmäinen meni vauhdilla ja toisen varsikin, mutta sitten tökkäsi. En enää edes muista että mikä tuli väliin. Vauhtiin uudelleen päästyäni nämäkin valmistuivat nopeasti. Lankana Fortissima Socka, puikot 2 ja 12 s/puikko. Koko on jotakuinkin 22.



Lapset olivat tänään ensimmäistä päivää tutustumassa päiväkoteihinsa. Periaatteessa ja osin käytännössä ovat eri päiväkodeissa, mutta todellisuudessa tarhat ovat vierekkäin ja toimivat paljon yhteistyössä. Joonaksen hoitopaikka on ryhmäperhepäiväkoti ja siinä on 11 muuta lasta. Jaakko on taas päiväkodissa, mutta siinäkään ei ole kuin yksi ryhmä ja toinen "takataskuryhmä" perhepäivähoitajien lapsille. Ihan mukavasti aamu-ulkoilut menivät, tosin olimmehan me miehen kanssa mukana. Huomenna harjoittelu jatkuu ja loppuviikosta lapset pitäisi jättää sinne itsekseen. Huokaus. Vaikka tämän on jo kerran kokenut, niin on se silti haikeaa ja jotenkin surullista. Uskon kyllä että päätös on oikea, sillä molemmat pojat selvästi tarvitsevat kavereita, ja mieluummin ikäisiään. Varsinkin Jaakolle kaverit tuntuvat olevan tärkeitä ja Joonas matkii kaikkea mitä Jaakko tekee ja se ei aina olisi ihan suotavaa... Snif ja enää reilu viikko kun minunkin pitäisi mennä toihin. Mihin kaikki aika oikein katosi?

maanantaina, syyskuuta 01, 2008

Jotain uutta, jotain vanhaa

Viikonloppuna oli neljät syntymäpäivät, joista kolmet oli sentään samassa paikassa. Autolla ajeltiin pitkin poikin ja Autot-äänikirjan osaan varmaan jo ulkoa, sen verran ahkeraan sitä kuunneltiin. Viimeisimmät synttärit olivat yhden kummityttömme, joka täytti 2 vuotta. Lahjaa olin alkanut tekemään kaukaa viisaasti monta kuukautta sitten. Välissä ehdin tehdä yhtä sun toista ja oli kaikki remontit ja kaikkea muutakin välissä. Loppu hyvin kaikki hyvin liivihame ehti valmiiksi n. viikkoa ennen h-hetkeä.

Silmukkamääriä otin Suuresta Käsityölehdestä, mutta alun jälkeen purin tekeleen heti alkuunsa ja vähensin 30 silmukkaa. Sitten kaivelin jonkun Ottobren ja liivihameen kaavan mukaan pistelin menemään. Hiha- ja kaula-aukkokavennukset otin taas SK:sta kahden koon välistä. Kuulemma hamosesta tuli sopiva. En ole varmaan mitään purkanut ikinä näin monta kertaa. Mieskin totesi yhteen väliin, että etkö sä muuta tee kuin purat? Purettujen silmukoiden laskemisen lopetin jonnekin 15 000 kohdille - ja sen jälkeen tuli vielä aika paljon ärräpäitä. Lanka on Mandarin Petitiä ja se osaltaan aiheutti massiivisia purkutoimia, mokoma läikittyi jatkuvasti erittäin ikävästi. Vähän helpotusta sain, kun aloin neulomaan vuororivit eri keriltä, mutta uskomattomasti läikittymistä meinasi silti tulla koko ajan! Koko on 86/92 cm hoikalle pikkutytölle. Alussa on 270 s kierroksella ja sitten kainaloihin mennessä kavennettiin muutamaan kertaan n. 27 s / kierros. Puikot oli 2 mm ja 2,5 mm pyöröt. Lankaa kului jotain 200g. Helman pitsiin otin mallin Nancy Bushin jostain sukkaohjeesta, mutta mielestäni sama pitsimalli on monessa muussakin kirjassa. Harmillisesti jäi mittaamatta mitat ennen ja jälkeen 40 asteen pesun, sillä kutistumista näytti tapahtuneen jonkin verran. Onneksi olin ottanut tämän huomioon.

Kerran kesällä väsäsin innoissani Laukkua samaiselle tytölle lahjaksi. Into päättyi jännetupintulehdukseen, joka ei yhtään pitänyt siitä että väen väkisin tein laukun loppuun. Malli on omasta päästä, lanka on kauan laatikossa marinoitunutta Violaa ja virkkuukoukku 2 mm tai 2,5 mm. Päivää ennen lahjan paketoimista huomasin kardinaalivirheen, mutta en alkanut sitä korjaamaan, kun kerran se ei käyttöä haitannut mitenkään. Ja oletettavasti käyttäjä ei sitä huomaa. Eipä muuten huomannut eräs tätikään, joka laukkua kyllä muuten huolella katseli :)

Toissaviikolla vierähti kokonainen viikko etten tehnyt mitään käsitöitä. En yksinkertaisesti ehtinyt ja jaksanut. Mies oli arkiviikon työmatkalla ja kun sain illalla molemmat pojat nukkumaan otin vain kirjan kainaloon ja kömmin sänkyyn. Joonaksella oli samaisella viikolla korvatulehdus, niin yötkin oli tavanomaista risaisempia. Viime viikon lopulla sainkin sitten kerättyä sen verran energiaa, että tein Jaakolle suorat housut synttärisumaa silmälläpitäen. Kaava on Ottobresta. Kaava on äärimmäisen yksinkertainen, kun se on trikoohousujen kaava, mutta laittamalla takataskun ja eteen laskoksia ja valevetoketjun tulos on mielestäni sangen onnistunut. Ja kunnon prässit viimeistelivät tuloksen. Lahkeet olisivat saaneet olla vähän leveämmät, mutta nytpähän tiedän senkin. Parasta on, että housut ovat kierrätyshousut - kangas on näet omista vanhoista suorista housuistani. Niitä taas olisi pitänyt retusoida niin paljon nykyisiin mittoihin sopiviksi, että en viitsinyt moiseen ryhtyä. Aikaa taisi mennä tunnin verran sitten kun olin päättänyt, että mistä kohdasta olisi parasta housuja alkaa leikkelemään.

Yöllä ei kannattaisi koskaan kuvata, ainakaan mustaa.

Puikoille on päässyt jo yksi joululahjakin, mutta siitä sitten myöhemmin :)

Onko kaikki muut saaneet jo IK:n? Tilasin sen kuukausia sitten ja huomasin viime viikolla että kovin moni oli jo omansa saanut. Mihinkähän minun on jäänyt??