keskiviikkona, joulukuuta 12, 2007

Valmis hattu


Lahjoin Jaakon pillimehun voimalla kokeilemaan hattua ja poseeraamaan. Vaikka pipo on mitoitettu 50 cm päänympäryksen mukaan, niin venyy hyvin reilu 51 cm päähänkin. Vuorin värkkäsin tänään mutu-tuntumalla. Siis otetaan joku vanha 50cm hattu, joka on samankaltainen malliltaan kuin neulottukin pipo. Sitten sitä sovitellaan vuorin päälle ja aletaan leikkaamaan kangasta ottaen huomioon mallin hienoisen erilaisuuden, vuorin vaatimat väljyysvarat jne jne. Sitten ommellaan vähän sieltä ja täältä ja kokeillaan vuoria taas ilmapallon päälle. Ja taas vähän ommellaan. Lopulta kokeilujen päätteeksi testataan vuorin ja pipon yhteensopivuutta ja kas, nehän sopivat toisiinsa melkein täydellisesti, kerrankin! Sitten vaan nuppineulottamaan pipoa ja vuoria yhteen ja samalla varomaan sitä, ettei puhkaise ilmapalloa. Reuna on siis vain taitettu väliin ja vuori on ommeltu pienin pistoin käsin kiinni. Vuorissa on vähän väljyyttä sen vuoksi, että siinä on "kasvunvaraa" ts. kun neulottu osa joustaa vaikka kuinka, niin vuori ei jää heti kittanaksi.

Lankana tässä on Garnstudion Angora-Tweed (angora 30% ja merinowool 70%, 50g n. 145 m) 2 kerää tähän tarvitsi noiden nyppyjen, siksakkien ja palmikoiden takia. Muuten olisi varmaan yksi kerä riittänyt. Tiheys oli 3,5 puikoilla 20s = 10cm sileää. Tiheys ei siksakin kohdalla paljoa muuttunut, siksikin tein noihin väliosiin 2o, 2n, 2o joustinta. Olisin halunnut 3o, 1n, 3o, mutta en saanut tuohon suhteutettua noita siksakkeja symmetrisesti, joten nyt tein sitten noin. Vähän mietin, että noista 20, 2n, 2o osiot olisi voinut sitoa yhteen tai tehdä normaalin palmikonkierron sopivin väliajoin, mutta jätin tekemättä, ettei tule liian kruusattu siskon mielestä... Vuori on ihan tavallista luonnonvalkoista trikoota, ettei langan sävy tummene yhtään vuorin ansiosta. Ja minusta trikoo riittää hyvin vuoriksi, kun lanka on vähän paksumpaa. Jos vuoriksi olisi laittanut vaikka fleecen, niin piposta olisi tullut aivan tajuttoman lämmin. Harvemmin kun noita -20 pakkasia täällä etelässä on.

Muistiin: korvaläpät aloitettu 6 silmukalla, korvaläppien lopussa silmukoita 20. Sitten lapun kumpaankin reunaan saman kerroksen aikana 4 s = 4 +20+4. Tee toinen lappu samoin. Taakse lisätty 14 silmukkaa ja sitten jatkettu toisella lapulla. Lisää 3 kertaa oikean puolen kerroksilla kummassakin reunassa 2 s = 12 silmukkaa lisää => 82 s. Lisäysten jälkeen luo etuosaa varten 16 s ja yhdistä ympyräksi. Päänympäryksessä leveimmässä kohtaa siis 98 silmukkaa. Tarkemmatkin ohjeet voin kirjoitella jos joku kaipaa.

Näin ollen minulla on kaikki joululahjakäsityöt valmiina!! Ja piparit. Laatikot tehdään sitten viikonloppuna.

2 Comments:

Anonymous upar.vuodatus.net said...

Ihana hattu!

6:42 ap.  
Blogger Helmis said...

Tosi kaunis lakki!

Mäkin suunnittelin tekeväni kuopukselle lakin jouluksi, mutta totesin, että helpompi on kuitenkin tehdä se niin, että saa välillä sovittaa. Joten taidan tehdä sen sittenkin joulun jälkeen :).

Mukavaa, kun olit mukana Lapaskuussa!
Hyvää joulunodotusaikaa!

9:36 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home