tiistaina, joulukuuta 25, 2007

Salat julki

Aika paljastaa mitä kaikkea tässä on tullut tehtyä:


Maalasin jo kesällä pari tällaista erikoisen mallista kippoa/lautasta Jaakon ja Joonaksen serkkutytöille joululahjaksi. Ihastuin kippojen malliin - luulisin, että pienien käsien on helppo pitää siitä kiinni ja kippoon mahtuva annoskokokin on lapselle sopiva. Nämä on siis maalattu sellaisia "oikeilla" posliiniväreillä, jotka poltetaan n. 800 asteessa erikoisuunissa. Hyvin kestävät astiakoneessa pesua ja käyttöä.


Jaakon kummitädille meni 7-veljeksestä tehdyt Kertut. Tässä tosin ovat höyryttämättöminä, niin näyttävät vähän mörvelöiltä.


Jaakon ja minun yhteistyönä märkähuovutuksena tehty pannulappu Vaarille. Jaakko sai repiä mm. tuota aniliininpunaista ja laittaa sitä minne halusi. Sitten yhdessä rullailtiin ja minä hoidin viimeistelyn.


Jaakon ja Joonaksen serkkutytölle (sille samalle kenelle meni ed. postauksessa ollut pipo) meni prinsessa-setti: pussilakana ja kaksi tyynyliinaa. Nämä olivat vähän sellainen ex-tempore juttu. Molemmat pojat olivat viikkoa ennen joulua jo ennen 6 aamulla hereillä. Mies hoiti heitä aamutuimaan ja minä painelin ompelemaan. Pari tuntia ja nämä olivat valmiit.



Anopille meni Silke-Alpacasta (silkkiä ja baby-alpakkaa) tehdyt lapaset oman mallin mukaan. "Resooriosaan" otin vähän vinkkiä 220 aran stitches and patterns - kirjasta, mutta tein oman sovelluksen kahdesta mallista. Tuo palmikko on samasta kirjasta ihan ilman muutoksia. Puikkokoko oli 4, vaikka vyötteessä ohjekooksi oli laitettu 5. Lankaa meni vajaa 2 kerää, kun nuo "resoorit" veivät ihan törkeästi lankaa. No eihän tuossa 50g kerässä ole kuin 80 metriä, joten painavaa lankaa on. Kuulemma ovat saajalleen sopivatkin.

Lisäksi tein miehen mummolle posliinimaalauksessa sellaisen pannunalusen, missä on pienehkö laatta keskellä, johon maalasin puolukanvarpuja. Se laatta on siis sellaiseen puualuseen liimattu. Hössäkässä unohdin ottaa siitä kuvan. Pitää joskus jos muistan niin kuvata se, kun mummolla käydään.


Yhdellä Jaakon ja Joonaksen serkkutytöllä oli synttärit lähellä joulua. Koska hänkin on dinosaurusten ystävä, niin väsäsin sitten hänelle melkein samanlaisen dino-paidan kuin Jaakollekin. Koska kangasta oli jäljellä, niin tein vielä toisenkin, mutta lyhythihaisena. Ja vielä pari hiusdonitsia hänelle ja siskolleenkin.

Kun kaikki lahjomukset olivat valmiina, niin väsäsin Ullan rinsessa - ohjetta mukaellen yhden työkaverin tulevalle vauvalle lapaset. Lankana oli Bambino ja helmiä meni yhteensä 104 kpl. Puikot taisivat olla 2,5. Halusin kokeilla helmien kanssa neulomista ja tämä oli sopiva välipala. Sitten menikin pari päivää, ettei tullut tehtyä mitään..nyt taas on jotain puikoilla ja jotain päässä muhimassa.

keskiviikkona, joulukuuta 12, 2007

Valmis hattu


Lahjoin Jaakon pillimehun voimalla kokeilemaan hattua ja poseeraamaan. Vaikka pipo on mitoitettu 50 cm päänympäryksen mukaan, niin venyy hyvin reilu 51 cm päähänkin. Vuorin värkkäsin tänään mutu-tuntumalla. Siis otetaan joku vanha 50cm hattu, joka on samankaltainen malliltaan kuin neulottukin pipo. Sitten sitä sovitellaan vuorin päälle ja aletaan leikkaamaan kangasta ottaen huomioon mallin hienoisen erilaisuuden, vuorin vaatimat väljyysvarat jne jne. Sitten ommellaan vähän sieltä ja täältä ja kokeillaan vuoria taas ilmapallon päälle. Ja taas vähän ommellaan. Lopulta kokeilujen päätteeksi testataan vuorin ja pipon yhteensopivuutta ja kas, nehän sopivat toisiinsa melkein täydellisesti, kerrankin! Sitten vaan nuppineulottamaan pipoa ja vuoria yhteen ja samalla varomaan sitä, ettei puhkaise ilmapalloa. Reuna on siis vain taitettu väliin ja vuori on ommeltu pienin pistoin käsin kiinni. Vuorissa on vähän väljyyttä sen vuoksi, että siinä on "kasvunvaraa" ts. kun neulottu osa joustaa vaikka kuinka, niin vuori ei jää heti kittanaksi.

Lankana tässä on Garnstudion Angora-Tweed (angora 30% ja merinowool 70%, 50g n. 145 m) 2 kerää tähän tarvitsi noiden nyppyjen, siksakkien ja palmikoiden takia. Muuten olisi varmaan yksi kerä riittänyt. Tiheys oli 3,5 puikoilla 20s = 10cm sileää. Tiheys ei siksakin kohdalla paljoa muuttunut, siksikin tein noihin väliosiin 2o, 2n, 2o joustinta. Olisin halunnut 3o, 1n, 3o, mutta en saanut tuohon suhteutettua noita siksakkeja symmetrisesti, joten nyt tein sitten noin. Vähän mietin, että noista 20, 2n, 2o osiot olisi voinut sitoa yhteen tai tehdä normaalin palmikonkierron sopivin väliajoin, mutta jätin tekemättä, ettei tule liian kruusattu siskon mielestä... Vuori on ihan tavallista luonnonvalkoista trikoota, ettei langan sävy tummene yhtään vuorin ansiosta. Ja minusta trikoo riittää hyvin vuoriksi, kun lanka on vähän paksumpaa. Jos vuoriksi olisi laittanut vaikka fleecen, niin piposta olisi tullut aivan tajuttoman lämmin. Harvemmin kun noita -20 pakkasia täällä etelässä on.

Muistiin: korvaläpät aloitettu 6 silmukalla, korvaläppien lopussa silmukoita 20. Sitten lapun kumpaankin reunaan saman kerroksen aikana 4 s = 4 +20+4. Tee toinen lappu samoin. Taakse lisätty 14 silmukkaa ja sitten jatkettu toisella lapulla. Lisää 3 kertaa oikean puolen kerroksilla kummassakin reunassa 2 s = 12 silmukkaa lisää => 82 s. Lisäysten jälkeen luo etuosaa varten 16 s ja yhdistä ympyräksi. Päänympäryksessä leveimmässä kohtaa siis 98 silmukkaa. Tarkemmatkin ohjeet voin kirjoitella jos joku kaipaa.

Näin ollen minulla on kaikki joululahjakäsityöt valmiina!! Ja piparit. Laatikot tehdään sitten viikonloppuna.

maanantaina, joulukuuta 10, 2007

Ompelunurkkaus ja muuta höpinää

Olen varmaan joskus maininnut, että meillä on yhdistetty kodinhoito-puku- ja ompeluhuone (n. 3-4 neliömetriä). Siellä on kaikki kankaani, lankani, hahtuvani, omeplutarvikkeeni, käsityölehteni jne. Hyvin mahtuvat, kun ovat järjestyksessä. Samassa kopperossa on kaapeissa juhlavaatteet ja yhdessä kaapissa vielä liinavaatteitakin sulassa sovussa lankojen kanssa. Miksi minä nyt tällaisia juttelen? No kun vihdoin saatiin vähän ompelunurkkaus sisustettua vähän mukavamman näköiseksi niin täytyyhän se esitellä. Viime viikolla sahattiin, hiottiin ja maalattiin uusia hyllyjä. Loppuviikosta saatiin sitten ne seinille ja lauantaina poikettiin Ikeaan hakemaan vähän laatikoita ja koreja. Näin sain melkein kaikki ompelutarvikkeeni näkyviin. Vain saumurilangat jäivät kaappiin. Niitä on sen verran paljon etteivät hyllyille mahdu. Mikä parasta, koneet ovat aina näkysällä eikä niitä tarvitse kaivaa mistään kun sopiva ompeluhetki järjestyy. Vielä pitäisi peilinkehys maalata jonkun muun väriseksi (tumma petsi??)ja pöytätasokin vielä kertaalleen vaalealla Osmocolorilla. Lisää tähän huoneeseen tulee muutoksia sitten joskus kylppäriremontin yhteydessä. Ainakin nuo puolipaneelit lähtevät pois.


Yhden joululahjan voin jo esitelläkin. Kummitytön (1v 3kk) pipo keskeneräisenä. Malli on oma, noihin siksak-kuvioihin otin mallin 220 aran stitches and patterns-kirjasta. Oli aika pähkäileminen, kun malli on niskasta pidempi kuin edestä, ja samaan aikaan kuvioiden piti kuitenkin jatkua symmetrisesti. Ja kavennukset sitten ovat ihan oma lukunsa. Koska meidän lapsilla ei päänympärys ole 50cm, niin piti keksiä joku mille pipoa kokeilla: ilmapallo. Siihen oli kätevä puhaltaa juuri oikea määrä ilmaa, että ympärykseksi sai toivotun mitan. Kokeilin huvikseni vielä Jaakollekin ja hyvin mahtui. Tähän pitäisi vielä väkertää vuori trikoosta ja palmikot noista korvallisista. Viimeistään ensi viikonloppuna pitäisi olla valmista. Laitan tästä tarkemmat speksit sitten kun se on kokonaan valmis.



Tänään oli vaihteeksi lapsilla neuvolakäynti. Joonaksella on pituutta nyt 65 cm ja painoa 6850 g. Täysimetyksellä jatketaan, mutta kun motoriset taidot ovat jo huimat, niin kasvisoseita voi aloitella sitten kun siltä tuntuu. Ei ole kuulemma mitään kiirettä. Joonas siis kääntyy molemmilta puolilta selältä mahalle ja mahalta selälle sekä osaa tarttua esineisiin molemmilla käsillä ja siirtää tavaran kädestä toiseen ja mahalla ollessa vetää jalkoja masun alla hakien konttausasentoa. Kiljuminen on jokapäiväistä samoin kuin kaikenlainen jokeltelukin. Aikaisessahan tuo on, mutta niin oli Jaakkokin aikanaan. Jaakko puolestaan on jotakuinkin 94 cm ja reippaasti otti infulenssarokotuksen. Odotti reppana niin paljon neuvolakäyntiä, että heräsi aamulla 6 aikaan. Tosin odotuksen kohde taisi oikeammin olla uusi pikkuauto, joka hänelle oli luvattu rokotuksen jälkeen :)

Sunnuntaina olin posliinimaalauskurssilla ja mies hoiti molempia poikia. Aikaa minulla kului jotain 4 tuntia. Kun palasin kotiin, niin kylläpä sain paljon haleja ja suukkoja pojilta! Pitäisi varmaan olla useamminkin pois.... Joonaskin oli suostunut pullosta äidinmaitoa juomaan. Sitä vähän jännitin, kun toissaviikolla hammaslääkärissä käydessäni Joonaksen juominen oli kuulemma ollut vähän takkuista. Edelleen taitaa yhden käden sormet riittää niihin kertoihin, kun olen yksin ollut poissa kotoa 4 kuukauteen. Jaakko on nyt kokonaan kotona joulukuun alusta lähtien ja voi pojat, kun olin loppuviikosta väsynyt- varsinkin kun molemmilla pojille tuli jo alkuviikosta mahtavat nuhat, niin minun nukkumiseni on ollut hyvin vähäistä. Vielä 4 päivää ja miehellä alkaa 2,5 viikon joululoma!