perjantaina, kesäkuuta 20, 2008

Toisenlaiset käsityökalut

Viikko sitten juhlittiin lasten vaarin ja isomummon synttäreitä. Aina on yhtä vaikeaa keksiä, mitä antaa ihmiselle jolla on jo kaikkea. Tällä kertaa päätimme tehdä koko perheen voimin lahjat itse. Vaari sai 50v lahjaksi valkoisen t-paidan, johon painettiin molempien lasten käsien kuvat valkoista ja sinistä tekstiiliväriä summittaisesti sekoittamalla niin että kuvista tuli vähän elävämpi pintaiset. Jaakon kanssa ei ollut mitään ihmettelemistä, mutta tuo Joonas oli sitten ihan oma tapauksensa :) Kädet saa paidasta juuri tunnistettua, jos osaa katsoa. Mies piti Joonasta sylissä ja minä kastoin kädet väriin ja painoin sitten kankaaseen. En vain osannut heti ottaa sitä huomioon, että Joonas nappasikin paidasta kunnon kahmaisun eikä nätisti painanut käsiä kankaaseen.... Ihan kiva paidasta tuli silti ja näyttää väri hyvin kestävän pesuakin. Isomummo sai samanlailla toteutetun valkoisen tyynyliinan ja oli siitä kovin mielissään.

Kun väriä jäi jäljelle ja Jaakko halusi siitä vielä jotain tehdä, niin hain kaapista edellisessä postauksessa mainitsemani jämäkangaspaidan. Paidassa on suuri hai ja värin Jaakko levitteli siveltimellä väriä hyvin hartaasti. Minä sain kunnian laittaa haille silmät ja hampaat. Minusta paita on paljon hienompi kuin ilman kuvaa. Tekstiiliväri oli muuten Tiimarista ja sitä voi käyttää turvallisesti lasten kanssa.


Tällä viikolla aloitettiin kylpyhuoneen purkutyöt. Ensin mies ja appiukko purkivat kaikki puuosat (saunan kokonaan, pesuhuoneen katon ja pukuhuoneen puolipanelin ja listat). Illalla mies nakkasi vielä saunasta vanhat villat pois. Tänään iltapäivällä kun muut ihmiset aloittelivat juhannusjuhlia niin mitä me teimme? No aloimme heilua sorkkarautojen kanssa! Tiukka ote ja sitten vaan pamautettiin olan takaa niin että laatat lentelivät ja kipsilevy meni hajalle.

Oikeasti vasta maanantaina piti vaarin ja miehen tehdä tätä, mutta kun ei maltettu olla tekemättä mitään. Rehellisesti voin sanoa, että tuli niin hiki että pisarat vaan vierivät pitkin otsaa ja selkää. Kolmisen tuntia hommia ja seinät olivat melko paljaat kiviseinää lukuunottamatta. Vain yhteen nurkkaan jäi kipsilevyseinää purkamatta, koska minä ja mies ei saatu pesukonetornia kaksin sujuvasti liikuteltua. Ja Joonas nukkui melkein koko ajan välittämättä mistään. Jaakko oli alkuun apuna siivoamassa kipsilevyn paloja, mutta melko pian remonttitouhut vaihtuivat Puuha-Peten katseluun. Ja hyvä oli, ei tarvinnut pelätä terävien laattojen osuvan Jaakkoa päin ja me saimme vähän tehokkaammin huitoa.

Ennen.



Nyt.




Jos emme olisi alkaneet seinien hajotushommiin, ei varmaan koskaan olisi tullut mieleen lähteä uimaan. Nyt tuli, kun ei ollut mitään suihkupaikkaa ja hiki oli kauhea eikä mikään uimahallikaan ollut auki. Jaakkoa ei tarvinnut kahta kertaa pyytää ja mieskin puki kuuliaisesti simmarit jalkaansa. Minä ja Jaakko paineltiin ennakkoluulottomasti jotakuinkin 15 asteiseen Rusutjärveen ja mies jäi rannalle. Joonas nukkui tämänkin huvin ohi. Hyvä tovi vietettiin Jaakon kanssa järvessä peuhatessa eikä se vesi enää niin kylmältä tuntunut. Niin tuli talviturkki heitettyä nurkkaan, johan se ehti pari vuotta olla. Viime vuonna kun ei tullut ison mahan kanssa kertaakaan uitua. Kotona pieni uimari hörppäsi lämmintä kaakaota ja meni nukkumaan.

Kaiken puolin hauska juhannusaatto!

tiistaina, kesäkuuta 10, 2008

Ompeluksia jämäkankaista

Viikonloppuna sain tuhottua taas vaihteeksi kauan kaapissa maanneita jämäkangaspaloja. Tarkoitushan oli, että olisin saanut vähän enemmänkin surruteltua jämäkankaitani ennen kylppäriremonttia, mutta en oikein usko. Suuri osa kankaistani siis sijaitsee kylpyhuoneen vieressä olevassa kaapissa puku-/kodinhoito-/ompelunurkkauksessa. Ja samainen nurkkauskin joutuu remontin kohteeksi.

Jaakon t-paita oli vain ompelua vaille, kun kankaat oli leikattu joskus kauan sitten. Ruskeaa kangasta ei riittänyt millään koko hihoihin, niin laitoin sitten vähän luonnonvalkoista piristeeksi. Siitäkään ei löytynyt samaan langansuuntaan (pysty) rittävän leveitä kaitaleita, niin leikkasin sitten 90 astetta eri suuntaan (vaaka). Koko on jotakuinkin 98 cm ja kaava on Ottobresta, ehkä viime vuoden jostain numerosta.



Kummitytölle tein t-paidan ainakin 15 vuotta vanhasta kankaanpalasta. Trikoossa on hauska kreppipinta ja sitä oli juuri sen verran, että minulle siitä ei olisi tullut korkeintaan kuin toppi. Tässäkin piti vähän leikellä luovasti (toinen hiha on kahdesta palasta) mutta eipä tuota juuri huomaa, kun raidat ovat kohdakkain. Tämän kaava on myös jostain Ottobresta, mutta puhvihihojen sijaan tein olkarypytysten sijaan laskokset ja hihansuun, helman ja kaula-aukon rullapäärmäsin saumurilla. Näistä rullapäärmeistä piti tulla oikein kunnolla laineilevat, mutta mitä lienen ajatellut, kun olin kääntänyt differentiaalisyöttönappulaa tasan väärään suuntaan. Siis venyttämisen sijaan kone alkoi rypyttämään. Kummastelin vähän, että kylläpä tämä laineilee vähän, mutta huomasin erheeni vasta myöhemmin. No mitäs pienistä.




Ilokseni huomasin, että oikein asettelemalla kaavat sain taivaanvaaleansinisen collegepalani kokonaan käytettyä. Jaakolle tuli syksyksi housut, koko on 98-104 cm. Kaavat on taas Ottobresta, mutta muutin niitä lahkeiden leveyden, pituuden ja vyötärön kohdalta. Olen ottanut tavakseni, että kun teen housuja tulevaisuutta varten, niin laitankin kuminauhaksi nappikuminauhaa. Siis sitä, missä on reikiä, jotta kuminauhaa voi säätää. Toiseen päähän vain nappi valmiiksi, niin sitten vyötärön voi justeerata helposti myöhemmin sopivaksi. Koska kaavoissa ei ollut mitään jännittävää, niin tein edes taskun taakse ja vähän muutenkin tikkailin huvikseni.


Mies on ollut jonkinlaisessa mahataudissa koko alkuviikon. Toivoa sopii, että me muut säästymme siltä. Mahataudit ja vesirokko - ainakin tähän mennessä kurjimpia hoitamiani tauteja.

torstaina, kesäkuuta 05, 2008

Vanhoja juttuja

Vihdoin viimein minulla on aikaa JA energiaa laittaa tänne kuvia aikaa sitten valmistuneista jutuista.

Ensinnä ihan tavalliset pikkuruiset vauvan villasukat Nallesta 3 puikoilla. Nämä vain ovat jääneet kaapin pohjalle, kun ajatus oli lähettää nämä johonkin keräykseen.

Sitten samasta langasta samoilla puikoilla omat villasukat. Näiden kanssa sähläsin, sillä toiseen tuli tehtyä yksi mallikerta enemmän varteen kuin toiseen. Ei ole mikään ihan nopea juttu purkaa pelkästään varresta oikeaa määrää. Kuitenkin oikein mukava malli, jonka nappasin Langanpätkistä. Kyseessä on muuten sama lanka kuin edellisissä vauvan sukissa, valotus on vaan eri. Alemmassa kuvassa on oikeampi väri.

Anopille tein äitienpäivälahjaksi Nancy Bushin Friday Harborit tumman metsän vihreästä Nallesta 2,5 puikoilla, mutta unohdin kuvata ne. Oikeastihan ohje on 50 silmukalle, mutta minä muutin sen muistaakseni 60 silmukalle tai jotain. Samalla ohjeella tehtyjä sukkia voi vilkuilla vaikkapa Sukkalandiasta.

Joonakselle piti tehdä nopsasti joku viikko sitten kevyet kevätlapaset. Korissa sattui olemaan Record 215 puuvillalankaa, joista sitten parissa illassa tikuttelin 2,5 puikoilla sopivat vanttuut. Malli on ihan tavallinen ja silmukkamäärät on omasta päästä.


Keväällä posliinimaalauskurssilla tein sivellinvetoharjoituksia vähän soveltaen ja pikapikaa olin tehnyt tällaisen teepussin alusen. Tästä sentään muistin nappaista kuvan ennenkuin annoin lahjaksi.

Viime viikolla meillä maalattiin ruokatilan kaksi seinää. Päivän hommasta tulikin neljän päivän homma, kun ensin irroitettiin tapetit ja sitten huomattiin ettei kiviseinässä ollut tehty mitään pohjatöitä... Meni hetki jos toinenkin seinää kitatessa, hioessa ja maalatessa. Tulokseen olen sangen tyytyväinen. Ja kaikki alkoi vain siitä, että tuoleille oli vähän niukasti tilaa. Ensin yritettiin löytää muita kalusteita, mutta sopivia ei niin vain löytynyt tehokkaasta etsimisestä huolimatta. Sitten alettiin siirtelemään olemassa olevia kalusteita ja hankittiin vähän hyllyjä. Aikani seiniä katseltuani parkaisin, että tämä juttu ei nyt vaan toimi, ja että sille pitää tehdä jotain. Tuo vihreänharmaa väri on sama mikä meillä on sohvassa ja edellisessä asunnossa oltiin maalattu yksi seinä melkein samalla värillä. Luonnollinen seuraus siis oli, että nuokin seinät maalattiin tuolla värillä. Jaakko olisi kyllä jostain syystä halunnut maalata nuo seinät mustaksi :) Seinien väri näyttää ihan erilaiselta riippuen valosta. Auringolla ja pilvisellä seinät ovat ihan eri sävyiset - onneksi aina mieluiset.


Lähiaikoina ei tule varmaan paljoa puikkoja heiluteltua, sillä pihahommat vaativat osansa. Ja sen jälkeen onkin tulossa se kylppäri-saunaremontti. Hirvittää jo etukäteen.