tiistaina, huhtikuuta 01, 2008

Keskeneräisyyksiä

Jotenkin on päässyt asiat lipsahtamaan sille mallille, että minulla on kesken vaikka mitä, vaikka jotain on toki valmistunutkin. Mieluummin kirjoittelen, kun minulla on jotain valmista näytettävää, mutta tällä kertaa siis lähinnä keskeneräisten kavalkadi.

1. Neuleliivi itselleni omalla ohjeella, mallikuvio muistaakseni Nancy Bushin Knitting vintage socks kirjasta.


- syy keskeytykseen: tuumaustauko, kun en ole jaksanut pohtia tuon mallikuvion tekemistä nurjalla puolella, kun mallissa ei ole ns. huilirivejä (kainaloihin asti teen pyörönä). Muuten kyllä tykkään sekä väristä että tekemisestä, ei siis ufoutumisvaaraa.

2. Siskonpojan neuleliivi puuvillalangasta, ohje omaa tuotantoa. Toiveena oli aivan tummansininen liivi, jossa on pari vaaleansinistä raitaa resoreissa. Ja aivan sileää. Minun mittapuuni mukaan siis melko aivoton ja tylsääkin tylsempi liivi...


- syy keskeytykseen: No tätä olen tehnyt aina muiden töiden ohella, mutta nyt piti pitää totaalinen neulontalakko reilu viikoksi, kun sain tuosta oikeaan käteen jännetupintulehduksen...kuka käskee tehdä 2,5 mm puikoilla niin tiukkaa resoreissa, että puikot saa hädin tuskin irti? Seuraavaksi ostan 2 mm pyöröt.

3. Sukat nallesta. Minulla on menossa joku sukkamania: on enemmän kivoja ohjeita kuin ikinä ehdin toteuttaa.


- syy keskeytykseen: se jännetupintulehdus

Koska neulominen oli mahdotonta, niin siirryin muihin käsityönlajeihin. Saumuri oli tullut pari-kolme viikkoa sitten huollosta enkä ollut ehtinyt sitä testaamaan. Hommiin siis! Varsinkin kun otin asiakseni hyödyntää kangasvarastossa vuosikausia ellei kymmeniäkin pölyttyneitä kankaitani.

1. Valmistunut 2 tyynynpäällistä luonnonvalkoisesta dupionsilkistä olkkarin sohvalle. (Joo tosi järkevää lapsiperheessä..tosin meillä on paljon muutenkin valkoista, eikä niitä ole kovin montaa kertaa joutunut pesemään, vielä.) Tuosta silkistä tein muuten reilu 8 vuotta sitten hääpukuni :)


2. Valmistunut pari t-paitaa vuosikertakankaista: Näihin kokeilin sellaisia saumurin ominaisuuksia, joita en ollut ennen kokeillut (mm. rullapäärme jollakin ei tavallisella tikillä, nimi ei muistu mieleen, ja differentiaalisyöttöä, niin että tulee tuollaista kiharaa). Vanhimmat kankaat taitavat olla yli 10 vuotta sitten ostettuja ja näihin paitoihin sain nätisti melkein kaikki palaset käytettyä. Paremmatkin näistä olisi voinut tehdä, mutta kokeilun pääfunktio oli testata konetta kunnolla ja käyttää noita jämiä. Ja kyllä, kone toimii moitteetta.


3. Kesken on 1 t-paita jämistä (kankaat leikattu) ja siihen taas kokeilen ensimmäistä kertaa kangasvärejä. Kaapissa on kaavat piirrettynä pariin muuhunkin paitaan jämäkankaista.


- syy keskeytykseen: aikapula ja teki jo mieli neuloakin. Vain huomatakseni, että ranteeseen sattuu edelleen.

4. Kesken se Jaakon kevättakki, josta postasin joku aika sitten... kevät tulee ja sillä alkaa olla kiire.
-syy keskeytykseen: mitään muuta ei puutu kuin aikaa ja tekijä.

5. Kylppärin lattiaa varten maalasin koristelaattoja sunnuntaina iltayöstä, kun oli vire päällä. Saa nähdä mitä niille polton jälkeen käy. Jännittää miten kävi värisävyjen suhteen. Tarviiko niille tehdä vielä jotain vai ei. Maanantaina maalasin pojille merihevoskuvioisia lautasia, nekin ovat poltossa, joten kuvia näistä myöhemmin.

Ja nyt olen flussassa niin ei voi tehdä mitään. Paitsi kärsiä ja ottaa panadolia.